Amikor megtudják, hogy vegán vagyok, kiül mindenki arcára az aggodalom (persze csak azután, hogy kiül a "denagyhülyevagyte" gondolat), hogy honnan fogom beszerezni a szükséges ásványi anyagokat, hiszen azok csak a húsban meg a tejben vannak. Mindenki baromi nagy táplálkozás szakértő, nem is gondolná az ember, hogy a foci mellett ehhez is mindenki ért.
De a legelső, ami előjön ilyenkor: a kálcium. A kálciumot honnan szerzed be, az csak a tejben van - hangzik a megdönthetetlen állítás.
Persze vegánnak csak úgy szabad "állni", hogy alaposan utánaolvasunk, mihez honnan lehet hozzájutni. Megdöbbentő dolgokat találni, mondjuk akkor most a kálciumról:
Már régebb óta tudom, hogy honnan fogom beszerezni, természetesen mákból. Bármilyen tejterméknél több kálcium található a mákban.
Összehasonlításképpen, kálcium tartalom 10 dkg élelemben:
Kemény sajt 830 mg
Juhtúró 400 mg
Olajos hal 270 mg
MÁK 968 mg
Igen, bizony, a tejiparban több pénz van, mint az étkezési mák termelésében, így a reklámokból a fentiek nem derülnek ki. Ezért kellene mindenkinek utána olvasni ezeknek, mielőtt okoskodik, mert kiderülhet, hogy nem csak a kismamáknak érdemes fogyasztani mákot a terhesség alatti kálcium elvonás miatt.