Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gondolkozz, legyél vegán!

Gondolkozz, legyél vegán!

5+1 környezettudatos érv a veganizmus mellett

2018. július 05. - Go Vegan

A mai posztot egy az egyben átvettem a dietalife blogról, mert teljesen egyetértek a leírtakkal (az eredeti bejegyzés ide kattintva érhető el) - köszönöm. Legjobb ilyenkor mindig a komment szekció, elképesztő az egész :)

A július nálunk 100% vegán. Ha te is elgondolkodtál már azon, hogy nem csak étrendet, de életmódot is váltanál, mondunk pár indokot, amivel még inkább meggyőzheted magad. Vagy másokat. Anélkül, hogy a karcinogének, a jó, a rossz, és a csúf zsírsavak, vagy a kazein hatásáról kellene vitáznod.

1.  Egy vegán nem pusztítja a természetet csak azért, mert kell a hely a vacsorájának

Lassan a szárazföld harmadán tartunk csak azért állatokat, hogy megegyük őket. Egy szarvasmarha majd egy hektárt foglal, a világ növekvő népessége pedig egyre többet enne. Így aztán, ha állattenyésztésre kell a hely, erdőket pusztítunk ki, fajok tűnnek el, óriási területek sivatagosodnak el. Amazónia pusztulásáért például 90%-ban az állattenyésztés a felelős. Egy évnyi élelmezésedhez 16x annyi földterületre van szükség, ha húsevő vagy, mint egy vegán etetéséhez. (Vegetáriánusként is "csak" háromszor annyi földterületet vennél igénybe)

2. Egy vegán nem oka mások éhezésének

Ma körülbelül 10 milliárd embernek elegendő élelmet lennénk képesek termelni. A legszegényebb országokat mégis éhezés sújtja, és pont azokban él az éhező gyermekek 82%-a, ahol inkább az állatoknak jut élelem, hogy aztán a nyugati világ tányérján kössenek ki. Ugyanezért a világ gabonatermésének a felét állatok etetésére használjuk.

3. Egy vegán nem pazarolja az édesvizet a rántotthúsnak való itatására

Az állattenyésztés 140 milliárd liter édesvizet használ évente, ami a globális vízfelhasználás 30%-a. Egy kiló marhahús 15.000 liter vizünkbe kerül, miközben ugyanennyi rizshez csupán 3000 liternyi édesvízet használunk el!

4. Egy vegán nem felelős az elképesztő mértékű üvegházhatásúgáz-kibocsátásért

A vágóállatokból/tól kerül a légkörbe a világ széndioxid-kibocsátásának a fele, az üvegházgázok 18%-a. Utóbbi több, mint amit közlekedés közben pöfögünk ki. Pöfögésben a tehenek a legaktívabbak, összesen 500 milliárd liter metánt eregetnek a széndioxidnál is környezetkárosítóbb gázból évente.

5. Egy vegán nem pusztítja az óceánokat

A világ óceánjain 400 olyan "halálzónáról" tudunk, ahol a vízből egyszerűen annyira elfogyott az oxigén, hogy már nem elég az élet fennmaradásához. A vizeket a szárazföldi állattenyésztés végtermékeként a vízbe került nitrogén teszi tönkre. Egy kiló tengeri hal kifogása során 5 kiló olyan tengeri élőlény is elpusztul, amit sosem eszünk meg. Már most a halászvizek 3/4-e túlhalászott, a századfordulóra hal nélkül maradhatnak az óceánok.

+1. Egy vegán személyesen is hozzájárul a pusztító hatások megfékezéséhez

A növényi alapú táplálkozással fele annyi széndioxidot bocsátunk ki, tizenharmadannyi vizet használunk, 18-szor kevesebb földterület kell az élelmezésünkhöz, mint húsevőként. A vegán életmóddal nap mint nap 4000 liter vizet spórolunk meg, 20 kilóval több gabonánk marad, 3 négyzetméternyi erdőt mentünk meg.  60 ezer négyzetméternyi földterület kell napi fél kiló marhahús előállításához. Ekkora területen növényi élelemből 18 tonna termeszthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://legyelvegan.blog.hu/api/trackback/id/tr7014096367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása