Neten olvasgatva bukkantam egy cikkre azzal kapcsolatban, hogy barbár idióták delfineket használnak csalinak a cápavadászathoz.
Brutális már a gondolat is, kegyetlen részletek erről az egészről:
Az elmúlt 25 évben a japán Tajdzsi (Taiji) lett az állatvédő aktivisták vesszőparipája, ha delfinekről volt szó. Pedig nem az egyetlen hely, ahol a halászok delfint ölnek. Az Earth Focus hátborzongatóan mutatja be, ahogy Lima partjainál perui halászok szigonyokkal meglövik a hajójukhoz közelúszó delfineket, hogy aztán azok a kötélen vergődve 10-15 percig vérezzenek a tengerbe, mielőtt behúzzák őket és nem ritkán még élve nekilátnak a feldarabolásuknak. Cápacsali és bozóthús lesz belőlük.
A delfineket elsősorban cápacsalinak használják a dél-amerikai országban (és a világ "ínyencei" körében) az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi aggályok ellenére egyre keresettebb cápahús kellő mennyiségben történő előállításához, de a mélytengeri hálós halászhajókon is előszeretettel etetnek be a húsukkal. Ingyen van ugyanis. Miért használnák csalinak a halászok azokat az emberi fogyasztásra is alkalmas halakat, például makrélákat, amelyeket nekik is drága pénzért kell megvenniük? A halászok így csökkentik a költségeiket, és növelik a profitjukat. Ráadásul a vízi emlősállatok nagyon sokat véreznek, és a horogra akasztott zsíros húsuknak nem sok cápa tud ellenállni, akik hasonló kegyetlenségek között pusztulnak el.
2013 őszén Jim Wickensnek, az Earth Focus munkatársának sikerült felkerülnie egy cápavadászhajóra. Azóta már több felvétel készült, és hamarosan megjelenik egy "Az Öböl"-höz hasonló dokumentumfilm is.
Az bejegyzéssel kapcsolatban a legfontosabb, hogy minél több ember figyelmét hívjuk fel a cápahúsért fizetett valódi árra. Beszéljünk ismerőseinknek erről a kegyetlen gyakorlatról, mutassunk nekik erről videókat. Küldjük el nekik a teljes cikket emailben, osszuk meg Facebookon.
És végül csatlakozzunk ahhoz a több, mint 1.200.000 emberhez, akik már aláírták az Avaaz oldalán a petíciót.