Most hétvégén van Budapesten a libamáj fesztivál. Agyongyötört libák máját eszi meg a sok tudatlan, akik nem tudják, mitől lesz olyan nagy a máj, hogy arra egy önálló iparágat lehet építeni.
Hungarikum, visítanak sokan- ha az állatkínzás hungarikum, akkor ebből nem kérek. Mennyi minden más van még ezen a listán, amire mi magyarok büszkék lehetünk (és büszkék is vagyunk), nem is kell messzire menni, ha finomat keresünk: a pálinka.
Hogy készül a libamáj? Libák és kacsák millióinak kell szenvedni a hízott máj termelésért. A kényszertöméshez az állatok nyelőcsövébe belenyomnak egy adagolócsövet, majd a főleg kukoricából álló tápot egy tömő szerkezettel bejuttatják az állat gyomrába (sokszor hidraulikus rendszert alkalmaznak) – egy borzasztó procedúra. A gépesített rendszerek lehetővé teszik, hogy 2-3 másodperc alatt pumpálják bele az állatokba a tápot, ezáltal egy személy 400 ketrecben tartott kacsát vagy libát is képes megtömni egy óra alatt. A libák illetve kacsák mája többszörösére megnő a 2-3 hetes kényszeretetés alatt és csaknem 1 kilogrammot is nyomhat. Sok liba illetve kacsa még a tömési időszak alatt elpusztul.
Soha életemben nem ettem egy falatot sem - és bár azt mondják sokan, hogy isteni finom - nem vinne rá a lélek, hogy megegyem, akkor sem, ha nem lennék vegán. Amit azok az állatok szenvednek életükben...
Viszont hoztam egy jó receptet, vegán "libamáj" pástétom. Szeretem az ilyen alternatívákat, hátha valaki egyszer a libamáj helyett ezt választja. :)