Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gondolkozz, legyél vegán!

Gondolkozz, legyél vegán!

Szabadulás a börtönből

2013. augusztus 14. - Go Vegan

Costa Rica, aminek partját két tenger mossa, állatvédelem szempontjából az egyik legfelvilágosultabb ország a világon, de lehet hogy egyenesen a legfelvilágosultabb.

2002-ben betiltották az állatokat is felvonultató cirkuszokat és a sportvadászatot is korlátozták az országban.

Most a napokban pedig René Castro, az ország környezetvédelmi minisztere (megérdemli, hogy kiírjuk a nevét) a "ketrecmentesség" elve alapján bezárta az országban található állatkerteket, az állatokat pedig szabadon engedték, természetesen mindegyiket oda, ahova való - így reméljük, nem fognak úgy járni, mint a Mexikóban kiszökött elefánt.

Az állatkertek működése mellett sok pozitív érvet szoktak felsorakoztatni, pl. hogy itt az állatoknak nem kell félniük az ellenséges állatok támadásaitól, nem kell sosem éhezniük, hiszen rendszeresen etetik őket, mindig van társaságuk, a párosodás is könnyebb, hiszen eleve együtt élnek, de legfőképpen, hogy a veszélyeztetett fajokat így lehet szaporítani, így lehet fellépni a teljes eltűnésük ellen.

Az utolsó érv talán még elfogadható, a másik 3 nem. Érdekes, az ember előtt is nagyon jól elvoltak az állatok, most is boldogan élnének a mi "segítségünk" nélkül is. A legjobbak, legügyesebbek életben maradnának - így meg mindegyik. Ugyanazt a hibát követjük el, mint az emberiség esetében, hogy mindenkit életben tartunk.

Az állatvilágban ilyen nincs, ott természetes szelekció van. Az állatkertekben viszont ez nem működik, mindegyik életben marad, és ez nem jó irány.

De mint az előbb írtam, 3 okból is különösen jó nekik, hogy állatkertben élhetnek: nem kell félniük, van kaja, lehet szexelni, igaz rabságban vannak. 3-1 - ez jó arány, mondhatnánk. De akkor is csak egy adott területen élik le egész életüket, ha ez maga a paradicsom. Lehet, hogy ők azért az egyért (a szabadságért) becserélnék a másik hármat. Vajon tényleg?

Nézzük csak, mit mesélt a costa rica-i miniszter a döntéséről, amit a nagymamája papagája ihletett:

"Az egyik nap kivittük a papagájt a teraszra, és amikor elszállt fölöttünk egy vad papagájraj, nagymamám papagája csatlakozott hozzájuk. Ez nagyon nagy hatással volt rám, mert azt gondoltam, hogy mindent megadtunk neki, amiről az ember azt gondolja, hogy szüksége lehet rá. Mégis, mikor lehetősége volt rá, a szabadságot választotta"

Hmmmm úgy tűnik a szabadság az, ami mindennél fontosabb.

A bejegyzés trackback címe:

https://legyelvegan.blog.hu/api/trackback/id/tr355461232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása